Oorlogsvrijwilligers insigne Nederlands Indie
Vrijwillige versterking
Mouw embleem OVW oorlogsvrijwilligers Nederlands-Indie. Door begrijpelijke omstandigheden was Nederland in 1945 niet in staat een krijgsmacht op de been te brengen bestaande uit dienstplichtigen, hoewel er vanzelfsprekend wel een grote behoefte was aan een sterke krijgsmacht, per slot van rekening was Nederlands Indië nog bezet door Japan.Zodoende viel de keuze van de Regering op het werven van vrijwilligers. Om hier een wettige basis aan te geven verscheen een Koninklijk Besluit (dd 1 oktober 1944 nr. 1, het zgn OVW-besluit) waarin werd aangegeven dat ten behoeve van de vorming van de strijdkrachten zowel voor Europa als voor deelneming aan de strijd in het Verre Oosten, oorlogsvrijwilligers zouden worden aangenomen.
Er zijn verschillende uitvoeringen van dit mouwembleem, waarvan dit een van de meer bijzondere uitvoeringen is.
By understandable circumstances the Netherlands, in 1945,were not able to get the armed forces it needed, but there was a strong need for strong armed forces, after all Dutch India was still occupied by Japan.
Thereby the choice of the government on bringing in volunteers was realised.
There are several implementations of this sleeve emblem, and this is a rarer one.
Volgens de grondwet mochten geen dienstplichtigen buiten Europa ingezet worden. Daar was dus een grondwetswijziging voor nodig. Omdat dat kennelijk in Londen nog niet mogelijk was, werd er in 1944 de beslissing genomen twee divisies vrijwilligers op te richten Dit werd de Expeditionnaire Macht (EM). De badge was het wapen van Batavia met de letters EM. Deze badge werd in September 1946 overgenomen door de 1e Divisie “7 December”, zeer tot ongenoegen van de EM’ers, die trots gemaakt waren op hun onderdeel, en hun goede opleiding in het Verenigd Koninkrijk.
De door U afgebeelde badge OVW werd, ik meen in 1946 of 1947 ingesteld voor vrijwilligers, die voor een bepaalde datum in Indië aangekomen waren, in feite dus voor de OVW-bataljons. Veel later mochten ook EM’ers deze badge dragen’. In 1944 was er een badge ontworpen, een oranje “ster”, meer een bol met puntjes. Deze onderscheiding heb ik nooit zien dragen en is ook nooit aan mij uitgereikt.
Een oud EM’er (1945-1946).