Philips knijpkat type 7424 – 03.
Philips knijpkat type 7424 – 03 uit de tweede wereldoorlog.
Deze knijpkat van het type 7424 – 03 uit de tweede wereldoorlog is ontwikkeld door Philips. De knijpkat verkreeg zijn bijnaam door het geluid wat het produceerde bij de bediening. Een kat-achtig jankend geluidje. Door het tekort aan allerlei grondstoffen en producten, en het gebrek aan batterijen, was men genoodzaakt om creatief na te denken over de kleinste voorwerpen voor ons dagelijks gebruik. Door de verduistering was het beschikken over een lichtje in de duisternis een erg belangrijk goed geworden. Philips had hier een handige oplossing voor in de vorm van de knijpkat, en zaklamp die werkte met handbediening. De knijpkat is uitgevonden door Ir. L.J. Kalff. Hoewel de knijpkat pas is gepatenteerd in 1942, is de productie al vanaf 1941 gestart. Philips maakte ook knijpkatten voor de Duitse Wehrmacht, deze productie vond vanaf eind jaren ’40 plaats in het kamp Vught. Samen met de beruchte batterijen fabriek van het kamp Vught van de B677 speciale werkplaats van Philips waarvan alle daar werkende personen naar Auschwitz zijn gedeporteerd met het transport van juni 1944.
Verschillende Types.
Het eerste model Philips knijpkat was type 7424 van ongekleurd alluminium, Latere versies waren wel in het groen. Door gebrek aan grondstoffen werden de latere type zaklampen gemaakt van messing of nog later van zink. Het model 7424 – 03 is het groen gekleurde model. De “Duitse Wehrmacht” knijpkat had een draag leertje bevestigd aan de achterkant en had aan de onderkant in gedrukt; Wehrmachteigentum. Opschrift aan de onderkant; “Made in Holland type 7424-03. Philips logo. Importe de Hollande. 2,5 volt 0.1A”. De hier afgebeelde knijpkat is volledig werkend met alle originele onderdelen en schroefjes. De lens is afneembaar door te draaien zodat de gebruiker het lampje kan vervangen. Verder voorzien van een schuifje om de knijparm van de zaklamp in de lamp te vergrendelen, waardoor de knijpkat ook erg makkelijk in de jaszak meegedragen kan worden.
Hoeveel zijn die waard
Ik heb er ook eentje van mijn Opa. Hij werkte bij de P.E.N in de Oorlog.
Hallo Peter,
Bedankt voor je reactie!
Wat was de P.E.N.?
Groet Onno.
Wo2verzameling.nl
Hoi Onno,
P.E.N staat voor Provinciaal Elektriciteitsbedrijf van Noord-Holland.
Hij was elektricien en moest de elektriciteitshuisjes en palen controleren en repareren. Hij had een sleutel van de huisjes en gebruikte die ook om zich te verstoppen.
Hij is naar duitsland gestuurd om te werken, maar later “ontsnapt” en teruggegaan omdat hij het vreselijk vond. Helaas heeft hij daarover nooit iets willen vertellen.
Groetjes
Peter
Bedankt voor je reactie Peter.
Erg interessant verhaal! Is de knijpkat van je vader ook dit model?
Groet Onno.
Hoi Onno.
Het is hetzelfde model als op de foto, dus de versie met een messing behuizing. Olijfgroen.
Bij deze staat echter geen – 03 achter het typenummer 7424.
Van mijn Opa 😉
Peter
Heb je hier een foto van?
Op mijn website is veel te lezen over de Philips knijpkat: http://www.knijpkatershop.nl
Ik heb er een te koop. Exemplaar uit de 2de Wereldoorlog. In perfecte staat
ik heb hier toevallig ook nog zo een knijpkat uit woII van philips type 7424 de allereerste versie van aluminium
in uiterste perfecte staat als er een liefhebber is doe ik hem voor goede optie/bod doe ik hem graag aan iemand over die wel intresse heeft om dat soort artikelen te verzamelen
Hallo Ron, ik heb wel interesse. Wat is de vraagprijs?
U kunt veel lezen over de knijpkat in mijn boek: Meer dan een knijpkat. Zie ook mijn website: http://www.knijpkatershop.nl
hoi, de knijpkat van mijn vader heeft ook alleen maar het typenummer 7424 staan. de rest is helemaal het zelfde
Hoi Nicolette,
Bedankt voor je reactie! ja dat is geloof ik een type eerder dan de 7424-03.
Groetjes Onno.
Wo2verzameling.nl