Wo2verzameling.nl De tweede wereldoorlog,Diverse spulletjes wo2 Philips knijpkat type 7424 – 03 uit de tweede wereldoorlog

Philips knijpkat type 7424 – 03 uit de tweede wereldoorlog

Warning: Undefined variable $adsns_count in /customers/9/f/a/wo2verzameling.nl/httpd.www/wp-content/plugins/adsense-plugin/adsense-plugin.php on line 346

Philips knijpkat type 7424 – 03.

Groene knijpkat Philips wo2 7424-03    Knijpkat uit de tweede wereldoorlog

Knijpkat Philips 7424 - 03

Philips knijpkat type 7424 – 03 uit de tweede wereldoorlog.

Deze knijpkat van het type 7424 – 03 uit de tweede wereldoorlog is ontwikkeld door Philips.  De knijpkat verkreeg zijn bijnaam door het geluid wat het produceerde bij de bediening. Een kat-achtig jankend geluidje. Door het tekort aan allerlei grondstoffen en producten, en het gebrek aan batterijen, was men genoodzaakt om creatief na te denken over de kleinste voorwerpen voor ons dagelijks gebruik. Door de verduistering was het beschikken over een lichtje in de duisternis een erg belangrijk goed geworden. Philips had hier een handige oplossing voor in de vorm van de knijpkat, en zaklamp die werkte met handbediening. De knijpkat is uitgevonden door Ir. L.J. Kalff. Hoewel de knijpkat pas is gepatenteerd in 1942, is de productie al vanaf 1941 gestart. Philips maakte ook knijpkatten voor de Duitse Wehrmacht, deze productie vond vanaf eind jaren ’40 plaats in het kamp Vught. Samen met de beruchte batterijen fabriek van het kamp Vught van de B677 speciale werkplaats van Philips waarvan alle daar werkende personen naar Auschwitz zijn gedeporteerd met het transport van juni 1944.

Verschillende Types.

Het eerste model Philips knijpkat was type 7424 van ongekleurd alluminium, Latere versies waren wel in het groen. Door gebrek aan grondstoffen werden de latere type zaklampen gemaakt van messing of nog later van zink. Het model 7424 – 03 is het groen gekleurde model. De “Duitse Wehrmacht” knijpkat had een draag leertje bevestigd aan de achterkant en had aan de onderkant in gedrukt; Wehrmachteigentum. Opschrift aan de onderkant; “Made in Holland type 7424-03. Philips logo. Importe de Hollande. 2,5 volt 0.1A”. De hier afgebeelde knijpkat is volledig werkend met alle originele onderdelen en schroefjes. De lens is afneembaar door te draaien zodat de gebruiker het lampje kan vervangen. Verder voorzien van een schuifje om de knijparm van de zaklamp in de lamp te vergrendelen, waardoor de knijpkat ook erg makkelijk in de jaszak meegedragen kan worden.

23 thoughts on “Philips knijpkat type 7424 – 03 uit de tweede wereldoorlog”

 1. Hoi Onno,

  P.E.N staat voor Provinciaal Elektriciteitsbedrijf van Noord-Holland.
  Hij was elektricien en moest de elektriciteitshuisjes en palen controleren en repareren. Hij had een sleutel van de huisjes en gebruikte die ook om zich te verstoppen.
  Hij is naar duitsland gestuurd om te werken, maar later “ontsnapt” en teruggegaan omdat hij het vreselijk vond. Helaas heeft hij daarover nooit iets willen vertellen.

  Groetjes

  Peter

 2. Hoi Onno.

  Het is hetzelfde model als op de foto, dus de versie met een messing behuizing. Olijfgroen.
  Bij deze staat echter geen – 03 achter het typenummer 7424.
  Van mijn Opa 😉

  Peter

 3. ik heb hier toevallig ook nog zo een knijpkat uit woII van philips type 7424 de allereerste versie van aluminium
  in uiterste perfecte staat als er een liefhebber is doe ik hem voor goede optie/bod doe ik hem graag aan iemand over die wel intresse heeft om dat soort artikelen te verzamelen

 4. hoi, de knijpkat van mijn vader heeft ook alleen maar het typenummer 7424 staan. de rest is helemaal het zelfde

 5. Interessant om te weten . ook zo’n lampje in bezit. Onderkant zelfde tekst. Is van mijn vader geweest, gebruikte deze in de oorlog. Werkt nog prima.

 6. Goedendag, Ik ben op zoek naar welk lampje ik het beste kan gebruiken aangezien ik er eentje van mijn opa heb zonder lampje… Alvast bedankt voor de informatie!

  En dit is er een van type 7424, 2volt -0,1A.

 7. Dag Onno,
  Leuk verhaal.
  Ja, er zijn verschillende uitvoeringen van de 7424.
  Zoals je schrijft begon het met de aluminium uitvoering. Je vindt ze in twee uitvoeringen: de oudste is de beide schaaldelen koud tegen elkaar. Een tweede, iets latere uitvoering heeft ze over elkaar: mannetje-vrouwtje. Deze Aluminium uitvoeringen zijn voor- oorlogs.
  Wat betreft de latere uitvoeringen na de Duitse inval:
  De eerste oorlogs uitvoeringen is die met de zinken schaalhelften, bij deze uitvoering zijn intern verstevigingen aangebracht. Met name bij de bodem en bij de bevestiging van het lampkapje. Daaraan is deze versie te herkennen, naast de grijs-zinken kleur. Ook de opschriften waren summier: alleen “typeaanduiding”, “Philips logo” en “voltage/amperage”.
  Deze uitvoering is maar kort in productie geweest, de schaalhelften waren erg fragiel, ondanks de verstevigingen.
  Daarna kwamen de groene katten met de groen-stalen helften met de gebruikelijke opschriften “Made in Holland”-“7424” of “7424-03”-“Philips logo”-“importeren de Hollande”en de “2,5V/0,1A” aanduiding. Bij de eerste vooroorlogse productie katten, aluminium, was het voltage getal lager, 2.0V ipv 2,5V.,dan bij de latere uitvoeringen.
  Wat betreft de Duitse legeruitvoeringen. Deze vind je in zowel de groene kleur als in een blauwe kleur, met of zonder de opdruk “wehrmachtseigentum” en alleen maar met de aanduiding “type 7424“, Philips logo” en “2,5V/0,1A”. Verder niets.
  Daarnaast hebben niet alle legeruitvoering het “ leertje met knoopsgat”.
  Ook in Frankrijk is deze knijpkat geproduceerd, te zien aan de andere opschrift “Made in France”-“Philips logo”-“voltage(2,0!!)-amperage”.
  Daarnaast zijn er ook nog in het voormalige Nederland-Indië geproduceerd, te herkennen aan de aanduiding “Ind. Fabr.”-“Philips logo”-“2,5V/0,1A”.
  Naast deze uiterlijke kenmerken waren ook inwendig variaties te vinden. Maar dit zijn details.
  Zo zie maar, er zijn vele varianten te vinden van dit type kat.
  Succes met de site.

  Rob

 8. Ik heb er ook nog een. Gekregen van mijn pa. Deze heeft als type 7424 (geen -03) maar wel in het groen. Werkt nog perfect.

Geef jóuw reactie hier! :

Related Post

SS voetpoeder uit de tweede wereldoorlogSS voetpoeder uit de tweede wereldoorlog

Warning: Undefined variable $adsns_count in /customers/9/f/a/wo2verzameling.nl/httpd.www/wp-content/plugins/adsense-plugin/adsense-plugin.php on line 346 SS Shutz staffel voetpoeder uit de tweede wereldoorlog Droge voeten Duitse SS voetpoeder uit de tweede wereldoorlog in paraffine verpakking. SS voetpoeder standaard uitrusting. Ook de Herren waren gebaat bij

Diverse spulletjes wo2

Belasting plaatjes voor rijwielbelasting Wo2Belasting plaatjes voor rijwielbelasting Wo2

Warning: Undefined variable $adsns_count in /customers/9/f/a/wo2verzameling.nl/httpd.www/wp-content/plugins/adsense-plugin/adsense-plugin.php on line 346 Belasting plaatjes voor rijwielbelasting Wo2 Rijwielbelasting Belasting plaatjes voor een fiets, uit de tweede wereldoorlog. De eigenaar van de fiets heeft de belasting betaald voor het aangegeven jaar. Beter bekend

Diverse spulletjes wo2