voedselbonnen tweede wereldoorlog 1944

voedselbonnen tweede wereldoorlog 1944

voedselbonnen tweede wereldoorlog 1944

Bonnen en honger

Voedselbonnen tweede wereldoorlog uit 1944. Van deze bonnen moest een gezin 2 maanden eten en drinken in de tweede wereldoorlog. Van deze uitgave van de distributie bonnen zijn er een heleboel overgebleven, er was niet veel op de bon te krijgen in de hongerwinter van 1944-1945. Mijn oma vertelde eens over de herdershond van de buren die ineens was verdwenen. Ondanks oproepen om de hond terug te vragen, hing er toch ineens een aangenaam zoete stoofvlees geur door de straat, volgens haar is nooit opgehelderd welke buur de hond in de pot had… Ook de duiven waren al snel niet meer veilig, en werden gevangen door creatief verzonnen duivenvallen op de daken of balkons. De kokmeeuwen wisten al snel dat ze in de Haagse buurten het onderspit zouden delven, en lieten zich al snel niet meer zien. Kortom, de huisvrouwen die in de oorlog rond moesten komen, voor hun vaak grote gezinnen, met of zonder onderduikers, hadden een dagtaak aan het verzamelen en ritselen van de benodigde levensmiddelen.

Meer over voedselbonnen en distrubutie

Coupons. A family had to eat and drink from this card with food coupons for two months in the second world war.

Wo2verzameling.nl - Papierwerk Wo2 - Voedselbonnen - voedselbonnen tweede wereldoorlog 1944

12 commentaren

 1. Als vrijwilliger geef ik 2 keer in de week voorlichting samen met anderen over de rweede wereldoorlog.mijn diorama waar ik over vertel is “oorlog en verzet”. Mijn vraag aan u is dan ook of u voedselbonnen, identitetskaarten en stamkaarten voor mij hebt. Met van elk 1 ben ik al zeer tevreden, met kleurenkopie ben ik ook al tevreden. U zou mij, en vooral de kinderen, zeer gelukkig maken.
  indien u gratis wat zou willen missen dan hoor het graag. Bij voorbaat dank.
  met vriendelijke groet,
  Hans van oosterwijk

  • Beste heer van Kuijeren,

   Vandaag ook weer hele dag als vrijwilliger in het museum gewerkt. Er wordt regelmatig gevraagd, vaak door kinderen tijdens voorlichting, hoe die bonnen er uit zien. Ze zijn wel aanwezig, echter achter een vitrine. Ik zou het graag de kinderen kunnen laten zien en voelen/ruiken. Indien ook maar slechts 1 vel beschikbaar zou eillen stellen ben ik u, namens kinderen van groep 7/8 zeer dankbaar.
   Met vriendelijke groet,
   Hans van Oosterwijk
   hansvanoosterwijk@outlook.com

 2. Ook ik heb twee voedselbonnen van mijn ouders geerft. Zijn deze nu iets waard of kan ik ze beter aan een oorlogsmuseum schenken of zo? (Of bewaren, want ze zijn uiteraard wel een dierbare herinnering).

  • Hallo Gerda,
   ik ben werkloos en werk als vrijwilliger in een oorlogsmuseum waar ik (met meerdere vrijwilligers) voorlichting geven aan groep 7/8 van basisscholen. Ik heb vaak onderwerp “onderduik en verzet” als voorwerp. Hier komt de voedselbonnen en distributiekaarten ook aan bod, tevens de overvallen het verzet op distributiekantoren.
   mijn vraag is dan ook of u desnoods 1vel voedselbonnen ter beschikking wilt stellen voor educatie. Mocht u nog meerdere dingen hebben dan hoor ik het graag van u.
   Bij voorbaat dank.

   met vriendelijke groet,

   Hans van Oosterwijk

 3. Hallo,
  ik heb een distributiebon uit 1944 voor de aanschaf van 1 paar schoenen. Op de achterzijde staat er een verhaaltje over de tekorten aan alles.
  Hij zit nog in de originele envelop (met afbeelding vliegtuig) van de “allied forces”
  Kan ik u hiermee verblijden?
  graag een reactie op mijn email

Geef jóuw reactie hier! :