voedselbonnen tweede wereldoorlog 1944

voedselbonnen tweede wereldoorlog 1944

voedselbonnen tweede wereldoorlog 1944

Bonnen en honger

Voedselbonnen tweede wereldoorlog uit 1944. Van deze bonnen moest een gezin 2 maanden eten en zien te overleven in de tweede wereldoorlog. Van deze uitgave van de distributie bonnen zijn er een heleboel overgebleven, er was niet veel op de bon te krijgen in de hongerwinter van 1944-1945. Opvallend zijn de vele bonnen op het vel met ‘Algemeen’ erop, en ‘Taptemelk’. Taptemelk is afgeroomde melk die minder dan 3% vet bevat. Bovenin nog een rijtje bonnen met ‘Vleesch’, wat natuurlijk helemaal niet meer te krijgen was.

Gewoon betalen…

Veel mensen denken dat men tijdens de oorlogsjaren de bonnen inleverden bij de winkels, en dat ze dan het product kregen. Maar zo werkte de distributie niet. Men moest gewoon voor de op de bon verkrijgbare producten betalen. De bonnen regelden alleen dat de producten ‘eerlijk’ verdeeld werden onder de populatie in de gemeenten. En dat ze bij de mensen terecht kwamen die er recht op hadden volgens het distributiebureau.

Hond in de pot…

Mijn oma vertelde eens over de herdershond van de buren die ineens was verdwenen. Ondanks oproepen om de hond boven water te krijgen hing er toch ineens een aangenaam zoete stoofvlees geur door de straat. Volgens mijn oma Stien is nooit opgehelderd welke buur de hond in de pot had. Wel bleken de eigenaren er een zo’n grote beloning voor over te hebben dat je er wel 10 stukken rundvlees op de zwarte markt van kon kopen…. Ook de duiven waren al snel niet meer veilig, en werden gevangen door creatief verzonnen duivenvallen op de daken of balkons. De kokmeeuwen realiseerden zich al vrij vlug dat ze in de Haagse buurten het onderspit zouden delven, en lieten zich al snel niet meer zien, zo vertelde mijn oma. Kortom, de huisvrouwen die in de oorlog rond moesten komen, voor hun vaak grote gezinnen, met of zonder onderduikers, hadden een dagtaak aan het verzamelen en ritselen van de benodigde levensmiddelen en brandstoffen.

Meer over voedselbonnen en distrubutie

Terug naar alle Categorieën

Coupons. A family had to eat and drink from this card with food coupons for two months in the second world war.

Wo2verzameling.nl - Papierwerk Wo2 - Voedselbonnen - voedselbonnen tweede wereldoorlog 1944

20 commentaren

 1. Als vrijwilliger geef ik 2 keer in de week voorlichting samen met anderen over de rweede wereldoorlog.mijn diorama waar ik over vertel is “oorlog en verzet”. Mijn vraag aan u is dan ook of u voedselbonnen, identitetskaarten en stamkaarten voor mij hebt. Met van elk 1 ben ik al zeer tevreden, met kleurenkopie ben ik ook al tevreden. U zou mij, en vooral de kinderen, zeer gelukkig maken.
  indien u gratis wat zou willen missen dan hoor het graag. Bij voorbaat dank.
  met vriendelijke groet,
  Hans van oosterwijk

  • Beste heer van Kuijeren,

   Vandaag ook weer hele dag als vrijwilliger in het museum gewerkt. Er wordt regelmatig gevraagd, vaak door kinderen tijdens voorlichting, hoe die bonnen er uit zien. Ze zijn wel aanwezig, echter achter een vitrine. Ik zou het graag de kinderen kunnen laten zien en voelen/ruiken. Indien ook maar slechts 1 vel beschikbaar zou eillen stellen ben ik u, namens kinderen van groep 7/8 zeer dankbaar.
   Met vriendelijke groet,
   Hans van Oosterwijk
   hansvanoosterwijk@outlook.com

 2. Ook ik heb twee voedselbonnen van mijn ouders geerft. Zijn deze nu iets waard of kan ik ze beter aan een oorlogsmuseum schenken of zo? (Of bewaren, want ze zijn uiteraard wel een dierbare herinnering).

  • Hallo Gerda,
   ik ben werkloos en werk als vrijwilliger in een oorlogsmuseum waar ik (met meerdere vrijwilligers) voorlichting geven aan groep 7/8 van basisscholen. Ik heb vaak onderwerp “onderduik en verzet” als voorwerp. Hier komt de voedselbonnen en distributiekaarten ook aan bod, tevens de overvallen het verzet op distributiekantoren.
   mijn vraag is dan ook of u desnoods 1vel voedselbonnen ter beschikking wilt stellen voor educatie. Mocht u nog meerdere dingen hebben dan hoor ik het graag van u.
   Bij voorbaat dank.

   met vriendelijke groet,

   Hans van Oosterwijk

 3. Hallo,
  ik heb een distributiebon uit 1944 voor de aanschaf van 1 paar schoenen. Op de achterzijde staat er een verhaaltje over de tekorten aan alles.
  Hij zit nog in de originele envelop (met afbeelding vliegtuig) van de “allied forces”
  Kan ik u hiermee verblijden?
  graag een reactie op mijn email

 4. Goede middag,

  in de nalatenschap van min tante vond ik een map met daarin veel voedselbonnen uit de tweede wereldoorlog, een identiteitskaart van mijn grootvader en een ontslag uit de gevangenis in het Duits van hem. Heeft U hiervoor interesse?

Geef jóuw reactie hier! :