Philips knijpkat type 7424 – 03 uit de tweede wereldoorlog

Philips knijpkat type 7424 – 03.

Groene knijpkat Philips wo2 7424-03    Knijpkat uit de tweede wereldoorlog

Knijpkat Philips 7424 - 03

Philips knijpkat type 7424 – 03 uit de tweede wereldoorlog.

Deze knijpkat van het type 7424 – 03 uit de tweede wereldoorlog is ontwikkeld door Philips.  De knijpkat verkreeg zijn bijnaam door het geluid wat het produceerde bij de bediening. Een kat-achtig jankend geluidje. Door het tekort aan allerlei grondstoffen en producten, en het gebrek aan batterijen, was men genoodzaakt om creatief na te denken over de kleinste voorwerpen voor ons dagelijks gebruik. Door de verduistering was het beschikken over een lichtje in de duisternis een erg belangrijk goed geworden. Philips had hier een handige oplossing voor in de vorm van de knijpkat, en zaklamp die werkte met handbediening. De knijpkat is uitgevonden door Ir. L.J. Kalff. Hoewel de knijpkat pas is gepatenteerd in 1942, is de productie al vanaf 1941 gestart. Philips maakte ook knijpkatten voor de Duitse Wehrmacht, deze productie vond vanaf eind jaren ’40 plaats in het kamp Vught. Samen met de beruchte batterijen fabriek van het kamp Vught van de B677 speciale werkplaats van Philips waarvan alle daar werkende personen naar Auschwitz zijn gedeporteerd met het transport van juni 1944.

Verschillende Types.

Het eerste model Philips knijpkat was type 7424 van ongekleurd alluminium, Latere versies waren wel in het groen. Door gebrek aan grondstoffen werden de latere type zaklampen gemaakt van messing of nog later van zink. Het model 7424 – 03 is het groen gekleurde model. De “Duitse Wehrmacht” knijpkat had een draag leertje bevestigd aan de achterkant en had aan de onderkant in gedrukt; Wehrmachteigentum. Opschrift aan de onderkant; “Made in Holland type 7424-03. Philips logo. Importe de Hollande. 2,5 volt 0.1A”. De hier afgebeelde knijpkat is volledig werkend met alle originele onderdelen en schroefjes. De lens is afneembaar door te draaien zodat de gebruiker het lampje kan vervangen. Verder voorzien van een schuifje om de knijparm van de zaklamp in de lamp te vergrendelen, waardoor de knijpkat ook erg makkelijk in de jaszak meegedragen kan worden.

Wo2verzameling.nl - De tweede wereldoorlog - Philips knijpkat type 7424 – 03 uit de tweede wereldoorlog

16 commentaren

 1. Hoi Onno,

  P.E.N staat voor Provinciaal Elektriciteitsbedrijf van Noord-Holland.
  Hij was elektricien en moest de elektriciteitshuisjes en palen controleren en repareren. Hij had een sleutel van de huisjes en gebruikte die ook om zich te verstoppen.
  Hij is naar duitsland gestuurd om te werken, maar later “ontsnapt” en teruggegaan omdat hij het vreselijk vond. Helaas heeft hij daarover nooit iets willen vertellen.

  Groetjes

  Peter

 2. Hoi Onno.

  Het is hetzelfde model als op de foto, dus de versie met een messing behuizing. Olijfgroen.
  Bij deze staat echter geen – 03 achter het typenummer 7424.
  Van mijn Opa 😉

  Peter

 3. ik heb hier toevallig ook nog zo een knijpkat uit woII van philips type 7424 de allereerste versie van aluminium
  in uiterste perfecte staat als er een liefhebber is doe ik hem voor goede optie/bod doe ik hem graag aan iemand over die wel intresse heeft om dat soort artikelen te verzamelen

 4. Goedendag, Ik ben op zoek naar welk lampje ik het beste kan gebruiken aangezien ik er eentje van mijn opa heb zonder lampje… Alvast bedankt voor de informatie!

  En dit is er een van type 7424, 2volt -0,1A.

Geef jóuw reactie hier! :